mandag 11. mai 2009

Koldnål



Vi fikk i oppgave å lage et trykk der det er rom i bildet. Jeg tenkte at jeg skulle ha bilde av en gutt som lener seg litt ut av bildet, mens det er speiler som går lenger og lenger inn i bildet. Interessepunktet trekkes mot gutten i bildet. Jeg valgte dette bildet fordi at jeg synes det er et veldig stilig bilde som man ser at det er rom i. jeg har prøvd å lage litt kontraster slik at man kan se hvor det er skygge og hvor det er lyst. Rett å slett få med seg hvor lyset kommer ifra. Formatet er utnyttet slik at det verken blir for mye eller for lite. Komposisjonen satt opp slik at gutten er nede i hjørnet, mens speilene er bakom.

Dyptrykk er når man risser inn i en plate et motiv, slik at det blir en tegning. Sverte blir rullet ut på platen slik at det trekker seg ned i der det er skjært ut. Flatene som ikke er dekket av svarte etter man har tørket av sverten får ingen farge. Et ark blir lagt oppå dyptrykket slik at man kan ta det igjennom en presse som presser slik at sverten kommer på papiret.

Koldnål er når man har en sinkplate som man risser eller skjærer et motiv i. Her blir det brukt nål. Når man føler seg fornøyd med utskjæringen kan man ta et prøvetrykk. Da må man først legge et bomullspapir i vann slik at det blir helt igjennom bløtt. Så må man legge sinkplaten sin på en plate slik at det blir lettere å få sverten ned i der man har skjært og slik at man får lettere av sverten som ligger på overflaten. Man ruller sverten på slik at den dekker hele platen, deretter tørker man av med papir, å når man føler seg ferdig med papir så tar man avispapir å pusser i runde bevegelser over motivet. Etter dette så bruker vi matpapir til å gjøre det endra bedre og glattere for å få vekk all sverte som man ikke får vekk med papir eller avispapir. Når man har gjort det så tar vi ut bomullspapiret som vi har lagt i ett avispapir slik at det ikke er helt gjennomvåt, bare fuktig slik at man kan få trykket i bomullspapiret. Så legger mann papir i dyptrykkpressen å legger sinkplaten med motivet opp, så legger man bomullspapiret opp der igjen. Så legger man den myke tingen til pressen over så ruller man pressen over trykket. Så tar man det forsiktig opp etterpå slik at man ikke ødelegger noe.

En kunstener innen koldnål er Dagfinn Knudsen. Han har utstillinger rundt om i hele landet. Terje Resell driver med koldnål. Begge disse kunstnerene er norske.

Jeg har fått brukt en teknikk som jeg ikke bruker i hverdagen. Man skal være veldig stødig på hånden for å få det helt perfekt med å skjære inn med en nål i en plate. Dette er en utfordring som man lærer en del av. Man trykker slik at man får flere trykk så velger man det man er mest fornøyd med.

Jeg har lært å bruke mer håndarbeide, dette tar tid, men man kommer igjennom det og innser at det blir et bra resultat. Om man skjærer litt feil i platen så kan vi ikke viske det vekk, å det er veldig irreterende. Så for å få det perfekt så må man forberede hver eneste strek.

Ingen kommentarer: